Kurban İbadeti Vahşet midir?
Paylaş:

İslâm ve Müslümanlar söz konusu olduğunda mantıksalhğı ve realiteyi devre dışı bırakabilen kesimin hemen hemen her kurban bayramı öncesinde dillendirdi­ği sloganik iddialardan biri de kurban ibadetinin bir vahşet olduğudur. Bu iddianın cevabına, kurbanlık hayvanların ke­sim esnasında beta endorfin denilen morfinin 30 kat fazlası bir hormon salgıladığı ve bu sayede acıyı hissetmediği şek­lindeki bilimsel araştırmayı bir delil olarak öne sürerek de başlayabiliriz.[430] Ne var ki muhataplarımız bu gibi istidlal­leri kendi lehlerine olmadığı sürece kabulle karşılamadık­ları için şimdilik işin bu yanını bir kenara bırakarak devam edelim.

İnsanoğlunun biyolojik olarak et yemeye muhtaç olduğu I tartışılmaz bir hakikattir. Bu sebepledir ki mevcut dünyada et tüketimi oranları ciddi rakamlara ulaşmış durumdadır.  Söz gelimi, “Dünya ortalaması, kişi başı 8,2 kg; OECD | ülkeleri ortalaması, kişi başı 15,8 kg; AB ülkeleri ortalaması, kişi başı 12,2 kg; BRICS ülkeleri ortalaması ise 6 kg. Türki­ye ortalaması ise kırmızı et tüketiminde kişi başı 12,8 kg ile 15. sıraya yükseliyor. Dünyada ilk 3 ise sırasıyla, Arjan­tin, Kazakistan ve Amerika.

Kümes hayvanlarına bakıldığında ise; Dünyada rakam kişi başı 14,2 kg iken, OECD’de 30,6 kg, AB’de 23,6 kg ve BRICS’te 10,8 kg. Türkiye’de ise rakam kişi başı 12,8 kg ve sırası 19.”431 Daha genel ifadeyle “dünya genelinde yıllık 50 milyar tavuk, 500 binden fazla koyun, 400 binden fazla keçi veya oğlak ve yaklaşık 300 bin inek kesilmektedir.”432

Kesilen bu hayvanların etlerini bin bir çeşit yemek tü­rüyle tüketenler, mesele Kurban kesme ibadetine geldi­ğinde vaveyla etmektedirler. Hayatın seyrinde çok doğal bir ihtiyaç olan et tüketimini sanki sadece Kurban yoluyla elde ediliyormuş gibi lanse etmeye çalışmaktadırlar. Oysa İslâm, her meselede olduğu gibi bu meselede de böylesi bir ihtiyacın meşru olan çerçevesini tayin etmiş ve Allah(c.c)’nin yarattığı; kendi mülkü olan hayvanların belli bir kesiminin yine onun adına yılda bir kez kurban edilmesini emretmiş­tir. Bundan tabii ne olabilir? Nitekim hayvansal ürünlerin Bl, B6 ve B12 vitaminlerini yüksek oranda içeriyor olmaları, demir, çinko ve elzem yağ asitlerini yeterli miktarda haiz olmaları sebebiyle dengeli ve yeterli beslenmede ziyadesiyle önemli olduğunu konunun uzmanları dile getirmektedir­ler.[433] İslâmiyet de insanın faydasına olabilecek olan böylesi bir ihtiyacı ibadet ruhuyla da mezcederek Müslümanların istifadesine arz etmiştir.

İnceleyin:  Günümüzde Bilim Adamlarının Çoğunun Ateist Olması İslâm’ın Yanlış Olduğunu Göstermez mi?

Dünyada hayvanlar üzerinden yapılan onca zulme, bir­çok matadorla güreştirilerek onlarca boğanın öldürüldüğü “corrida de toros” gösterilerine ve daha nice hayvanlara işkence festivallerine ses etmeyen çevrelerin kurban bayramına vahşet demesi İslâm’a karşı kara propaganda yürütme amaçlı bir yaygaradan ibarettir. Oysa İslâm, bir ke­diye eziyet ettiği için bir kadının azap çektiğini belirten[434], bir serçeyi eğlence olsun diye öldüren kişiden o serçenin kıyamet günü şikayetçi olacağını ifade eden[435], bir yolculuk esnasında bir kuşun yavrularını alan sahabesine yavruları­nı almak sûretiyle o kuşa eziyet vermemelerini emreden[436], hayvanlara mutlak anlamda yumuşak davranılmasım tavsi­ye eden[437] Hz. Peygamber ’in getirdiği bir dindir. Kendi kapılarının önlerini süpürmekten aciz kimselerin, kurban ibadeti üzerinden İslâm’ı, hayvan düşmanı bir din gibi gös­termeye çalışmaları asla hedefine ulaşamayacak çabalardan ibarettir.

Ömer Faruk Korkmaz – Sorun Kalmasın 2,syf:349-351


Dipnotlar:

[430] “Şanlıurfa Harran Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyele­ri, besmele ile salgılanan endorfinin morfinden daha etkili olduğunu öne sürdü. Yapılan araştırmanın sonucunda, helal kesim sırasında hayvanlarda ‘beta endorfin hormonu’ seviyelerinde artış belirlendi­ği ifade edildi. Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun haberine göre, Şanlıurfa Harran Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, Prof. Dr. Faruk Süzergöz ve Araştırma Görev­lisi Pelin Polat, hayvanların helal yöntemlerle kesimi sırasında acı çekip çekmediğini araştırdı. Hayvan kesimi üzerine araştırma yapan veterinerler, helal kesimin hayvanın rahatlayarak ölmesini sağladığı­nı ileri sürdü. Araştırma kapsamında helal kesim öncesi, helal kesim sırası ve helal kesimden 3 dakika sonra olmak üzere üç farklı evrede beta endorfin analizi yapıldığı, hormon seviyesinin kesim öncesinde alınan değerlerinin kesim esnasında alınan kan örneklerinde iki ka­tına çıktığı, kesimden 3 dakika sonra ise yaklaşık 4 katına çıktığının belirlendiği belirtildi. Çalışmada, beta endorfin hormonunun, ağırı kesici özelliğinin, morfin olarak bilinen ağrı kesiciye göre 30 kat daha fazla olduğuna vurgu yapıldı ve helal kesimde beta endorfin hormo­nu sayesinde hayvanların sakinleştiği dile getirildi, öte yandan Aksoy AB ülkelerinde kesim yapılırken tabanca ve şok yönteminin kullanıl­masını eleştirdi. Çalışmamız hakem değerlendirmesinden geçerek uluslararası bir kongrede sunulacaktır.’ dedi.” Bkz: https://m t24 com tjr/haber/harran-universjtesi-kurban-kesimindebesmele-ile-salffila- nan-endorfın-morfinden-daha-etkili 439984

İnceleyin:  Bilgi Işıktır

431.Kaynak için bkz: https://data.oecd.org/agroutput/meat consumpti-on.htm [https://tr.linkedin.com/pulse/d%C3%BCnyada-et-t%C3%- BCketimi-ve-do%C4%9Fru-bilinen-yanl%C4%Bl%C5%9Flar-mu- rat-yaya],

432.https://www.rudaw.net/turkish/lifestyle/27052019

[433] Selin Özlü, Hüdayi Ercoşkun, “Et ve Sağlıklı Beslenme”, Gıda ve Yem B ilim i-Teknoloj isi Dergisi, 25:15-29 (2021/1), s. 27.

[434] Ahmed b. Hanbel, Müsned, XV/290, No: 9482; Buhari, 2236; Müs­lim, 2242.

[435] Ahmed b. Hanbel, Müsned, XI/549, No: 6960; Taberânî, el-Mu’ce- mu’l-Kebîr, No: 7245,

[436] Ebû Dâvud, Sünen, 112,

[437] Müslim, Sahih, 78.