Kategoriler: Tasavvuf

Kötü Arkadaşlardan Uzak Durma Hakkında

Bilal b. Harisin Nebi (a.s.) ‘dan rivayet ettiği şu hadisi duymuşsundur:

(Bazen) insan bir kelime söyler ki, bununla Allah’ın öfkesini ne kadar celbettiğini bilmez. Ama bu yüzden Allah’a kavuşacağı (kıyamet gününe) dek Allah’ın öfkesine hedef olur.”

Kendisiyle konuştuğun zaman Allah’ın öfkesini celbeden kelimeler söylemene sebeb olan kimseden daha düşman kim olabilir ki sana !…

Behz b. Hakim, babasından, O da dedesinden Nebi (a.s.)’m şöyle dediğini rivayet ediyor: “ Konuşup da insanları güldürmek için yalan söyleyene yazıklar olsun, yazıklar olsun , yazıklar olsun!.”

Kays b. Ebi Hazım’ın İbnu Mes’ud’dan rivayetinde de:” İnsan, bir toplulukta bulunanları güldürmek için bir kelime konuşur ve bu yüzden (cehennemde) gök ve yer arasındaki uzaklık kadar alçalır”.

Senin böyle olmana sebeb olan kişiden daha düşman kim olabilir sana?!.

Yine, senden yapmacıklık görmedikçe razı olmuyorsa, sen de onu razı etmek için bunu yapıyorsan; haklı olsun haksız olsun , kızdığına kızıyor, küstüğüne küsüyor, ilişkisini kestiğiyle sen de ilişkini kesiyorsan, bu (bağlılığın) ifrat derecesine varmıştır artık. Ancak, birlikte konuşurken (Allah’ın hoşlanmadığı şeyleri konuşmak) daha sık rastlanan bir durumdur.

İşte böyle bir kişi senin Allah için kardeşin değil, (olsa olsa) düşmanındır. Muhammed b. Nasr el- Haris’in hadisini duymadın mı! :

“ Allah , Musa(a.s.)’a vahyetti ki : Ey Musa uyanık ol!. Nefsini başıboş bırakma, onu muaheze et, hesaba çek!. Beni sevinderen şeye ( iyi işlere) seni teşvik etmeyen kişiyle arkadaşlık etme!. Zira o, senin düşmanındır. Onunla arkadaşlık etmen, kalbinin sertleşmesine sebeb olur”.

Böyle bir kişi senin düşmanındır.“Allah için kardeş ve arkadaş” diye isimlendirsen de, haketmediği bir adı versen de onun hakettiği isim , bunun zıddı olan düşmanlıktır.

Haris el Muhasibi,Er-Riaye

Muhammed Ali

Son Yazılar

Tecelli Türleri

  Necmeddin-i Dâye [*****] çev. Halil Baltacı Necmeddin-i Dâye (ö. 654/1256) tasavvufun bir din yorumu…

2 ay önce

Allah’ı Bilmenin İmkânı ve Bunun Yöntemi

  Gazzâlî [*] çev. Osman Demir Gazzâlî (ö. 505/111) Allah’ı bilmenin imkânı ve yöntemi konusunda…

2 ay önce

Varlık Mertebeleri ve Te’vil

  Gazzâlî [*] çev. Mahmut Kaya Te’vilin şartlarını tespit etmeyi ve iman ile küfür arasındaki…

2 ay önce

Dilin Kabuğu

Kilise babalarının en ziyade iltifat ettiği, teolojik ağır­lıklı bir anlatıma sahip Yuhanna Incil’inin l’inci Bab’ının…

2 ay önce

Çözüm Aldatmacası

İçinde yaşadığımız dönemin hakim zihniyetini karak- terize eden en önemli hususlardan biri de, hiç şüphesiz,…

2 ay önce

Anda Olmak -Geçmiş ve Gelecek Arasında Bir Yer

İçinde yaşadığımız dünya, bedensel varlığımız ve duygu­larımız zamanın eliyle şekillenir. Sabretmeyi, şükretme- yi, iyiliğin ve…

2 ay önce