Hayatta Değişmeyen Tek Şey Değişimin Kendisidir Sözü En Aptalca Sözlerdendir
Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir, sözünü söyleyen o muhteşem şahıs bu sözüyle medeniyetin tanımını yapmıştır. Çünkü aç bir komşu huzursuzluk kaynağıdır. Her an saldırmaya, sendekini almaya hazırdır. Hakkıdır da. Açlık hiçbir ahlaki kural, dini ve kanuni müeyyide, vicdani sorumluluk dinlemez. O tok yatak böyle bir durumda mutluluk, huzur vermez. Güven duygusu esastır. Kendini güvende hissetmeyen insan, hayvan, ağaç tedirgindir, korkaktır. Bin dört yüz yıl önce okuması yazması olmayan bir adam, çölün, kuraklığın ortasında tüm dünyaya medeniyetin, uygarlığın, insanlığın, kardeşliğin ne olduğunu bu tek cümleyle özetlemiştir. Hatta tek sözcükle: Paylaşmak.
Hayatta değişmeyen tek şey değişimin kendisidir sözü, kabul görmüş en aptalca sözlerdendir. Değiştirmek, değiştirmeye çalışmak, başkalarını kendine benzetme uğraşıdır. Değişimi özetleyecek tek sözcük vardır, o da egoizmdir, hodbinliktir. Yani kendini beğenmişlik. Kendini mükemmel görüp dünyanın, mutlak doğrunun merkezine yerleştirmiş bireyler diğer bireyleri, uluslar diğer ulusları, fikirler diğer fikirleri kendisine benzetmeye çalışır. Değişimde “diğer” ilkeldir, kötüdür, mide bulandırıcıdır. Ben, moderndir, demokrattır. Kendini aydın sananlar cahil olarak niteledikleri sıradan halkı, köylüyü küçümser. Onları değiştirmeye çalışır. Halkın, köylüsüne aydını ukala, kendini beğenmiş bulup kendisine benzetmek gibi bir gayesi yoktur oysa. Teknolojinin sahipleri ise yaşam poetikalarını fakir,sömürülen halklara yedirmeye çalışırlar. Yani anne, diğer annenin çocuğunun mutluluğunu düşünmek yerine, o çocuğu kendi çocuğuna benzetmeye çalışır.
Onun kıvırcık saçı, siyah teni küçümsenmeye layıktır. Dişlerindeki o muhteşem tapılası beyazlığı görmez, yüceltmez. Oysa tabiatın, Allah’ın bir dengesi vardır. Nefes alan, almayan her bir varlığın kendince eksik ya da üstün tarafları vardır. Değişim sözcüğü inanca, ahlaka, medeniyete ihanet etmiştir. Hırsızlık bir olgudur ve tüm dinlerde, en ilkelinden en uygarına suçtur, günahtır. Cezaevlerinde bile bir zamanlar hırsızlar diğer mahkûmlardan kötü muameleler görürdü. İçeriğinde birtakım değişimlerin olması mekâna, şartlara göre muhtemeldir. Kıtlık yıllarında, uzun savaş dönemlerinde ekmek çalan kişinin elinin kesilmesi fetvasını veren bir kadının, bu kararındaki haklı gerekçeleri, ekmeğin bol olduğu bir zamanda yetişmiş bugünün insanına anlatamazsınız. Bugün uranyum en değerli maden. Değil çalmak taşıması bile suç. Beş yüz yıl önce hangi koşulda olursanız olun uranyum madenini çalmak herhangi bir ahlaki ya da kanuni müeyyideyi gerektirmezdi. Yüzyıl öncesinin insanına bir tür hırsızlık olan korsan olgusunu anlatamazsınız.
Fakat içeriğindeki birtakım farklılıklara rağmen hırsızlık hala hırsızlıktır. Netice olarak, içeriğindeki tüm bu farklılaşmaya rağmen birtakım olguları değiştirmek nasıl mümkün değilse, hayatta değişmeyen tek şey değişimin kendisidir sözünün de zırvanın teki olduğunun açık bir kanıtıdır.
Sosyalist kuramların temelinde tez-antitez çatışması yatar. Cahil gördüğü halkı değiştirmeye çalışan aydınların, gün gelip aynı değişim rüzgârına o halkın da kaptlabileceği ihtimalini göz önünde bulundurmalıdırlar. Fransız İhtilali tekse bu, ihtilallerin de tek olacağı anlamına gelmez. Aynı şekilde kendisini medeniyetin beşiği, demokrasinin savunucusu sanan, ikinci ve üçüncü dünyayı kendisine benzetmeye, değiştirmeye, yaşam poetikasını onlara yedirmeye çalışan teknoloji devlerinin şunu iyi bilmesi gerekir. Gün gelir karşınızdaki de sizi kendisine benzetmeye çalışır. O açtır, mutsuzdur, tedirgindir, korku doludur.
Kaynak:
Hece Dergisi-Batı Medeniyeti Özel Sayısı
“Değiştirmek, değiştirmeye çalışmak, başkalarını kendine benzetme uğraşıdır.”
En âlâsını yaparken…
… böyle beyanda bulunmak!
“Aferin!”