Adamın birisi eş-Şa’bi’ye böğrünün ağrıdığından şikâyette bulundu. Ona şu cevabı verdi: Kur’ân’ın esası olan Fâtihatü’l-Kitab’ı okumaya bak. Ben İbn Abbas’ı şöyle derken dinledim: Herşeyin bir esası vardır. Dünyanın esası Mekke’dir. Çünkü dünya oradan yuvarlaklaştırılmaya başlandı. Semanın esası Arîbâ denilen yedinci semadır. Arzın esası ise en altta yedinci arz olan Acîbâdır. Cennetlerin esası ise Adn cennetidir. Bu bütün cennetlerin göbeğidir ve cennet onun üzerinde tesis edilmiştir. Ateşin esası ise cehennemdir.
Bu da ateşin en alt tabakası olan yedinci tabakadır. Diğer bütün tabakalar (derekeler) onun üzerinde tesis edilmiştir. İnsanların esası Adem’dir, Peygamberlerin esası Nuh’tur, İsrailoğullarının esası Yakub’tur, kitapların esası Kur’ân’dır, Kur’ân’ın esası Fâtiha’dır, Fâtiha’nın esası Bismillahirrahmânir-rahîm’dir. O bakımdan sen hastalanır veya rahatsızlanırsan Fatiha sûresini okumaya bak. Şifa bulursun. –
İmam Kurtubi, el-Camiu li-Ahkami’l-Kur’an, Buruç Yayınları:cilt:1
Necmeddin-i Dâye [*****] çev. Halil Baltacı Necmeddin-i Dâye (ö. 654/1256) tasavvufun bir din yorumu…
Gazzâlî [*] çev. Osman Demir Gazzâlî (ö. 505/111) Allah’ı bilmenin imkânı ve yöntemi konusunda…
Gazzâlî [*] çev. Mahmut Kaya Te’vilin şartlarını tespit etmeyi ve iman ile küfür arasındaki…
Kilise babalarının en ziyade iltifat ettiği, teolojik ağırlıklı bir anlatıma sahip Yuhanna Incil’inin l’inci Bab’ının…
İçinde yaşadığımız dönemin hakim zihniyetini karak- terize eden en önemli hususlardan biri de, hiç şüphesiz,…
İçinde yaşadığımız dünya, bedensel varlığımız ve duygularımız zamanın eliyle şekillenir. Sabretmeyi, şükretme- yi, iyiliğin ve…