İslam’ın dünyada bulunma nedeni elbette temelde ve yalnızca Batı / Avrupa karşıtlığı, onunla çatışmak değildir. İslam’ın dünyaya rahmet getirici misyonu dünyada “fesat çıkaranların’’ önüne geçer. Batı, fesat çıkaranların ve küfrün çıban başı olduğu kabulü nedeniyle doğrudan İslam’ın muhatabı olur. Dolayısıyla burada Batı bir kutbun, fenalığın temsilcisi durumundadır. Yoksa Avrupa kendini devamlı merkezde görmesi onların dünyaya refah, saadet ve huzur getirmesinden değil, sömürü, açlık, kavga ve ölümlere yol açmasındandır. Bu yüzden elbette sadece Müslümanlar ve İslam değil başka kültür yapıları ve medeniyetler de Avrupa’nın tutumunun karşısında durabilir. Onların eksiği Batının kurduğu nizam karşısında alternatif bir düzenlerinin bulunup bulunmamasındadır.
Tüm dünyaya teşmil edecek bir iktisadi model İslam haricinde geliştirilemedi, bundan sonra da geliştirilemeyecek görüntüsü hakim. Batı karşısında direniş gösterebilecek dinamiklerden yoksun bir dünya var. Çin’in idari plandaki komünizminin, içinde bulunduğu kapitalist örgütlenme biçimiyle hiçbir alakası yok. Kapitalist üretim dengelerinin en güzelini becerebildiği için ABD’den sonra dünyada en fazla gelire sahip ülke olmanın onurunu duyan bir Çin’in, Batının yazılım ve destek merkezi olan Hind’in, Kapitalizmi uygulayabilme yeterliliği gösterme derdindeki Rusya’nın Batı iktisadi, kültür modeli karşısında öne çıkartabilecekleri herhangi bir modelleri yok. Batı medeniyetine karşı vahşi davranıp, barbarlık yapmak cazibe merkezi olmayı gerektirmez. İslam bu açıdan hem Mekke’de hem Maveraünnehir ve Anadolu’da kurduğu pazar sayesinde dünyada küfrün içinde yer almayacağı bir iktisadi nizamın imkan dahilinde olduğunu gösterdiği, yaşattığı için alternatiftir. Ne gazayı uyguladığı için vahşi ne de fetihler yaptığı için barbardır.
Ercan Yıldırım-Zamanın Ruhuna Karşı,syf;89
Necmeddin-i Dâye [*****] çev. Halil Baltacı Necmeddin-i Dâye (ö. 654/1256) tasavvufun bir din yorumu…
Gazzâlî [*] çev. Osman Demir Gazzâlî (ö. 505/111) Allah’ı bilmenin imkânı ve yöntemi konusunda…
Gazzâlî [*] çev. Mahmut Kaya Te’vilin şartlarını tespit etmeyi ve iman ile küfür arasındaki…
Kilise babalarının en ziyade iltifat ettiği, teolojik ağırlıklı bir anlatıma sahip Yuhanna Incil’inin l’inci Bab’ının…
İçinde yaşadığımız dönemin hakim zihniyetini karak- terize eden en önemli hususlardan biri de, hiç şüphesiz,…
İçinde yaşadığımız dünya, bedensel varlığımız ve duygularımız zamanın eliyle şekillenir. Sabretmeyi, şükretme- yi, iyiliğin ve…