Oryantalist yargı kalıpları sadece oryantalistlerin ve İslâm uzmanı Bâtılı ilim adamlarının eserleriyle sınırlı kalmamıştır, 17, yüzyıldan itibaren, Avrupa felsefesinin belli başlı kulvarlarında ve tartışmalarında karşımıza çıkan felsefî oryantalizm, Avrupa’nın akıl, bilim ve hür düşüncenin merkezi olduğu; buna karşı Doğu’nun ve İslâm dünyasının kaderciliğin, dini fanatizmin ve mutlakçılığın vatanı olduğunu ileri sürer. Leibniz, kader inancının Müslümanların ve Türklerin en temel özelliklerinden biri olduğunu söyler. Ama onun kader inancı ile kastettiği, kaderciliktir. Bu inanca göre iyilik ve kötülük, insanın başına gelecek felâketler, sağlık ve hastalık, hepsi ezelde belirlenmiştir. İnsanların bu kaderi değiştirmeye çalışmaları beyhude bir çabadır. Leibniz’e göre, bu inanca sahip olan Türkler hiçbir tehlikeden sakınmazlar; hatta veba salgını olan bir yere bile girmekten çekinmezler. Zira her şey kadere bağlıdır. İslâm’da insanın iradesi ve tedbir kavramlarından habersiz olan Leibniz, Osmanlı askerlerinin savaşlardaki cesaretini ve başarısını da bu kadercilik inancıyla menfî gerekçeler üreterek izah etmeye çalışır. Thâodicâe’nin yazarı ve monadolojinin kurucusu Leibniz, akıl-dışılık ve kadercilik inancını örneklemek için Türklerin kader inancını kullanır. Netice bellidir: Aklı temsil eden Batı’nın karşısında akıl-dışılığı kuşanmış bir Doğu vardır.(44)
Modern Avrupa düşüncesinin önemli isimlerinden biri olan Leibniz, bir tarafta Hristiyan teolojisine ve Skolastik geleneğe bağlıyken, diğer tarafta Aydınlanma’nın teistik kanadında yer alan bir düşünürdür. Islâm, Osmanlı, Türkler ve Müslüman Doğu hakkındaki mülâhazaları, bu geçiş döneminden önemli izler taşır. Islâm’ı Hristiyanlık’ın kötü bir kopyası olarak eleştiren Leibniz, Müslümanların akıl temelinden yoksun olduğunu da ileri sürer. Bir eserinde “İnancın temeli akıldır” der ve ekler: “Öyle olmasaydı, Incil’i Kur’ân’a yahut Brahmanların kadim eserlerine tercih eder miydik?”(45) Buna rağmen, diğer dinlere kıyasla Islâm’ın daha sade ve akla yakın bir din olduğu için tarihte hızla yayıldığını ve kök saldığını da itiraf eder.(46)
Türklerin önlenemez ilerleyişi İkinci Viyana Kuşatması’yla durmuş ve bu, Avrupa’daki Türk korkusunu kısmen hafifletmişti. Fakat Leibniz, Türklerin kaba saba, akıl cevherinden yoksun, kaderci ve şiddet yanlısı olduklarını ileri sürer ve bunu, etnik ve dinî kimliklerinin bir tezâhürü olarak görür. Milletlerin, dinlerin ve dillerin kökenleri konusunda özel bir felsefe geliştirmeye çalışan Leibniz, varlığın anlamını, ancak onların tarihî kökenlerini ortaya çıkartarak anlayabileceğimizi söyler. Buna göre tutarlı bir ontoloji, ancak kapsamlı bir tarih anlayışıyla inşa edilebilir. Avrupalı Hristiyanların medenî ve rasyonel varlıklar olmalarının temel sebeplerinden biri, onların güçlü bir tarih bilincine sahip olmalarıdır. Buna mukabil Müslümanlar ve Türkler, böyle bir tarih bilincinden yoksundurlar. Ona göre Müslüman Doğu, hem kendi kökenleri hem de başka milletler hakkında muğlak, tutarsız ve yüzeysel bir tarih birikimine sahiptir. Leibniz, adeta Hegelyen bir aforizmayla şunu ima etmektedir: Doğu, tarihe bîgâne kaldığı için tarih de Doğu’yu ademiyete mahkûm etmektedir!(47)
Leibniz’in gençlik yılları yazılarında karşımıza çıkan tavizsiz İslâm ve Osmanlı karşıtlığı, dönemin ruhunu yansıtır. Yazar, Mısır Planı adlı eserinde Fransa Kralını Osmanlı’ya karşı askerî bir saldırı yapmaya ikna etmeye çalışır. Kitapta tasvir edilen Müslüman ve Türk tipi, kötülüğün ve barbarlığın tecessümü olarak dikkat çeker. Leibniz, Fransızları askerî bir harekâta ikna etmek için abartı yolunu seçmiş olabilir. Fakat bu tasvirlerin bir kısmı, olgunluk dönemindeki eserlerinde de devam edecektir. Nitekim Alman, Slav, Macar, Hun ve Türk milletlerinin aynı kökenden yani Iskitler bölgesinden geldiğini söylediğinde ve Türklerle Avrupalılar arasında tarihî bir bağ kurduğunda bile, irrasyonel, şiddet yanlısı ve gayr-ı medenî Türk imajı Leibniz’in felsefî ve siyasî eserlerine hakim olmaya devam edecektir.(48)
Dönemin diğer eserlerinde olduğu gibi Lebniz’in yüzeysel ve yanlı yorumlarında da Doğu, Batı’yı daha parlak, daha üstün ve daha değerli göstermek için kullanılan bir araç ve bir arka plan haline gelir. Aydınlanma aklıyla inşa edilen yeni Batı’nın kendi zatında tarih-üstü bir değeri vardır. Diğer toplumlarla mukayese, Avrupa medeniyetinin ezici üstünlüğünü açık ve keskin bir şekilde tespit etmenin etkin yollarından biri haline gelir. Leibniz’den Herder’e, Montesquieu’den Hegel’e kadar pek çok Avrupalı filozof, Doğu’yu bir dipnot, bir yansıtma aracı, zıtlaştırıcı bir referans olarak kullanır. Nesnel tarihî gerçekler açısından bakıldığında Islâm medeniyetinin ve Osmanlı Dev- leti’nin askerî, siyasî ve ekonomik başarıları, negatif gerekçelerle izah edilir: Osmanlılar akıllı yahut medenî oldukları için değil fanatizme, hayvanî duygulara ve Doğu despotizmine mahkûm oldukları için bu başarıları elde etmişlerdir. Böylece Türk, Osmanlı ve Müslüman tipi, ontolojik olarak ve Aydınlanmacı (ve daha sonra seküler) Avrupa kimliğinin karşısında negatif anlam kazanan bir unsur haline gelir.
Sosyal etkileşim, bu temel sorunu aşmak için yeterli değildir. Herdcr’e göre Türkler, “üç yüz yıldan fazla bir süredir Avrupa’da bulunmalarına karşın, hâlâ Avrupa’ya yabancıdırlar. Kendisine ve dünyaya yük olmaya haşlayan bin yıllık Doğu İmparatorluğu’na (Bizans’a) son verdiler; bilmeden ve istemeden sanatları Batı’ya, Avrupa’ya sürdüler… (ama) Avrupa’nın en güzel ülkelerini çölleştirdiler; bir zamanların akıllı Yunan halkını sadakatsiz ve aşağılık barbarlar durumuna soktular. Bu yüzden yaptıkları kötülükler, iyiliklerinden çok fazla oldu”. Bu tarihî değerlendirmeden sonra Herder ekler: “Binlerce yıldan beri hâlâ Asyalı barbarlar olmak isteyen bu yabancıların Avrupa’da ne işi var?” (49) Bu tür kesin yargılara rağmen Müslüman Türk imajı, bir zıtlık ve kontrast unsuru olarak kullanılmaya devam eder. Herder, mektuplarından birini şu ifadeyle sonlandırır: “Bu satırları kutsal olana karşı biri, azılı bir pagan ve bir Türk olarak yazıyorum”.(50)
Kant ve İslâm
Modern felsefenin kurucu isimlerinden biri olan Kant’ın İslâm, Araplar, Türkler ve İranlılar hakkmdaki mülâhazaları, döneminin temel özelliklerini yansıtır ve herhangi bir orijinallik taşımaz. Diğer Aydınlanma düşünürleri gibi Kant için de İslâm incelenmeye değer ilginç ve farklı bir dinî gelenektir; ama son tahlilde ana tartışmanın ancak bir dipnotu, dibâcesi ve arka planı olabilir. Türklere yapılan kısmî atıflar, başka konular bağlamında gündeme gelir. Kant, Arıthropology adlı eserinde düşünce süreçlerini tartışırken insanın bazen mantık silsilesini kaybettiğini ve birkaç adımı atladığını söyler. Bir konudan diğerine geçerken insan zihninin buna hazır olması gerekir. Konuşma yapan bir kişinin de konuyu değiştirirken muhataplarının zihnî süreçlerini dikkate alması ve adım adım ilerlemesi gerekir. Örneğin, odaya girdiğinde birdenbire “gazetelerde çıkan Türkiye ile ilgili son haberler hakkında konuşmaya başlamak, konunun nasıl buraya geldiğini bilmeyen kişilerin hayal gücünü fazlasıyla zorlayabilir”. Sağlıklı bir iletişimin birinci şartı, konuşulanların belli bir kurallar dizisini takip etmesidir. Aksi halde bütün düşünce ve hitap kurgusu altüst olur ve iletişim imkânsız hale gelir.(51)
Kant’ın zihnî süreçlerle ilgili bir konuyu izah etmek için “Türkiye’den mü Osmanlıdan) gelen son haberleri” örnek olarak kullanması bir tesadüf değil- Zira Kant, bir konudan başka bir konuya geçerken insanın bildiği şeylerden daha uzaktaki bilmediği şeylere doğru ilerlemesi gerektiğini söyler. Türkiye Osmanlı, bu uzakta ve az bilinen şeydir. Mamafih Türkler, Avrupa’nın zihın dünyasına sadece gazete haberlerinde yabancı olan bir yer değildir. Herder ve Hegel gibi Kant da Türklerin Yunanları boyunduruk alttan almış olmasını medeniyet tarihinin büyük kayıplarından biri olarak görür. Kadim Yanan medeniyetinin eserlerini korumak bir yana, bağnaz bir tutumla onları yok eden Türklerin barbarlığını, kaba sabalığını ve irrasyonelliğini bundan daha iyi tasvir edecek bir vakıa yoktur. Her ne kadar Kant milletlerin ‘ölçülü’ olmasına örnek olarak Türkleri gösterse de Türkler, Avrupa medeniyetinin kaynaklarından biri olan Yunan mirasım ortadan kaldırmış ve böylece medeniyet tarihinde büyük kayıpların yaşanmasına neden olmuştur.
Kant’ın Islâm ve Müslüman milletler hakkındaki mülâhazalarının genellikle antropoloji ve coğrafî tarih bağlamında dile getirmiş olmasının temel sebebini de burada aramak gerekir. Bir Aydınlanma filozofu ve Alman kültür adamı olan Kant’ın, İslâm felsefe ve düşünce geleneğinden haberdar olmasını beklemek fazla iyimserlik olur. Diğer çağdaşları gibi Kant da İslâm’a bir fikir ve medeniyet konusu değil, bir antropoloji ve sosyoloji nesnesi olarak bakar. Türklerin ölçülü, Arapların soylu, İranlıların güzel ve yetenekli olduklarını söylerken de temel çerçevesi sosyal coğrafya ve antropolojidir.
Kantın İslâm hakkında yapağı sınırlı gözlem ve tahlillerde dört ana unsur öne çıkar: Akla karşı şehvet ve hırs, tevazuya karşı gurur, hakikate karşı belagat ve barışa karşı tahakküm ve zorbalık. Ortaçağ Avrupasının İslâm ta- savvurunun bir uzantısı olan bu hükümler, Kant’ta ayrı bir boyut kazanır. Zira ‘saf aklın’ filozofu olan Kant, “sadece aklın sınırları içinde bir din” tasavvur ederken de Islâm’a kahir ekseriyetle akla uzak, hisse ve şehvete yakın bir din olarak bakar. İslâm Peygamberi’nın tarihî başarısını belâğat, tahayyül ve kabiliyetıyle izah eder. Kur’ân, insanların aklına değil hislerine ve hayal gücüne hitap ettiği için etkileyicidir. İslâm’ın zati bir akliyeti yoktur; tersi- ne tıpkı Müslüman cenneti gibi, temel özelliği bu dünyada ve öte dünyada takipçilerine dünyevî zevk, sefa, güç ve tahakküm vadetmesidır. Kant, bu asılsız değerlendirmeleri varırken maddi hatalar da yapar. Örneğin, İslâm’ın şarabı yasaklarken afyona cevaz verdiğini söyler. Türklerin savaş meydanlardaki cesareti ve kahramanlığının da at yon kullanımından kaynaklandığını ileri sürer. Bu bilgilerin eksik ve yanlış olması önemli değildir. Önemli olan gördükleri işlevdir: Türklerin ve Müslümanların tarihteki dinî, siyasî, kültürel yahut askerî bürün başarılarının altında şehvet duygusu, iktidar hırsı ve afyon gibi akıl-dışı faktörler vardır. Ona göre Müslümanlar, “inançlarından dolayı kibir içinde olan insanlaradır.(52)
Kant’ın İslâm ve Türkler hakkındaki yorumlarının antropolojik ve sosyolojik bağlamı, araçsaldır. Hz. Peygamberin yakışıklı ve etkileyici biri olduğunu söylerken bile aslında onun saf akıldan uzak, insanları şehvet, hırs ve retorikle kendine bağlayan bir tarihî figür olduğunu ima eder. Gurur ve kibir, İslâm’ın başat özelliğidir; zira “inancının teyidini, pek çok milleti hükümranlığı altına almasında ve (onlara karşı elde ettiği askerî ve siyasî) zaferlerde görür’’.’’(53) (Kant’ın hu eksik, önyargılı ve hasmane değerlendirmeleri Hegel gibi Alman filozoflarında da karşımıza çıkar.
Hegelci Tarih, Nietzsche ve Islâm
Hegel, Ortaçağlardan tevarüs edilen İslâm ve Müslüman tipolojilerini büyük oranda tekrar eder. Çağdaşı pek çok düşünür gibi o da İslâm medeniyeti konusunda ikircikli bir tutum içindedir: Müslüman birey ve toplumlar genellikle kaba saba, derin düşünceden yoksun, eğitimsiz, vb. iken, Islâm eserleri büyük bir estetik inceliğe sahiptir. Hegel bazen Avrupa’nın büyük edebî figürleriyle Müslüman şairleri mukayese eder. Goethe gibi o da İranlıları, Türklerden ve Araplardan ayrı bir yerde tutar. Fars Müslüman kültürünün edebî ürünlerine hayranlığını gizlemez. Okul bitirme tezini Osmanlı eğitim sistemi üzerine yazan Hegel, özellikle Türklere ve Osmanlı’ya karşı menfî bir tutum sergiler.
Hegel’in Islâm hakkındaki değerlendirmeleri genel felsefî sistemi içinde belli bir bütünlük arz eder. Tarihi, Ruh’un bir tezahürü ve kendini-gerçekleş-tirme eylemi olarak gören Hegel, insanın özgürleşmesini de ‘öteki’ ile olan münasebeti üzerinden kurmaya çalışır. Ruh ve tarih ne kadar somut ve reel ise, onların etkileşimi ve vücuda getirdiği varlık düzeni de o kadar somut ve reeldir. Hegele göre, İslâm’ın Avrupa düşüncesinden ve Hristiyanlık’tan temel farkı, onun tamamen soyut bir kimliğe sahip olmasıdır. Bu soyutluk ve genellik, Islâm’ın teolojisine, ibadetlerine, sanatına, birey ve özgürlük anlayışına, kısacası her şeyine sinmiştir. Hegel bundan nefret eder. Soyut olan hiçbir şeyin bir gerçekliği yoktur onun için.
Hegel, İslâm’da tevhîd inancını da bu soyutçuluğun bir tezâhürü olarak görür, Mutlak soyut olan Tanrı’ya inanan Müslüman birey, tek bir noktaya bağlanır ve böylece çoğulculuğu, farklılaşmayı, çeşitliliği kaybeder. Tevhîd, bütün farklılıkları ortadan kaldırır. “Bütün bağlar ortadan kalkar. Bu birlik içinde Doğu’nun bütün bireyselliği dağılır; bütün kast farklılıkları, doğuştan gelen bütün haklar ortadan kalkar. Bireye ait hiçbir pozitif hak, hiçbir siyasî anır yoktur artık. Mülk ve mülkiyet, bütün bireysel hedefler, hiç mesabesindedir… ve bu menfilik kendini tezâhür ettirirken yıkıcı ve yok edici bir nitelik kazanır.”(54) Hegel’in bu değerlendirmesi, “Doğu’da birey yoktur, cemaat vardır…” klişe hükmünün ilk ve açık ifadelerinden biridir. İslâm hakkında sınırlı bilgiye sahip olan Hegel’in, ne tarihen ne de fikren desteklenmesi mümkün olmayan bu yargıda karar kılmış olması bir tesadüf değil.(55)
‘Doğu despotizmi’ kavramını İslâm’da arayan Batılı araştırmacılar gibi Hegel de tevhîd inancını mutlakiyetçi, tektipleştirici ve baskıcı bir zaviyeden ele alır. Tanrı’nın mutlak birliği ve sonsuzluğu içinde kendi kimliğini ve öznelliğini kaybeden birey, özgür ve yaratıcı olamaz. Hegel, Avrupa’nın çoğulcu ve somut varlık tasavvuru karşısında İslâm’ın artık direnmesinin ve ayakta kalmasının mümkün olmadığını söyler. 1830’da verdiği derslerinde şöyle der: “Şu anda Asyatik ve Afrikaî bölgelere çekilmiş olan ve Hristiyan güçlerin kıskançlığı yüzünden sadece Avrupa’nın bir köşesinde tolere edilen İslâm, artık genel olarak tarih sahnesinden ebediyyen silinmiş ve Doğulu rahatlık ve sükûnete rücu etmiştir.”(56)
Tarihin cilvesine bakınız ki,Hegel’in bu soyutlayıcı, mutlaklaştırıcı, baskıcı ve nihayetinde hakikatten uzak İslâm tasavvuruna cevap, bir başka Alman filozof-şairinden, Nietzsche’den gelecektir. Aynı anda hem Hristiyanlık’a hem de moderniteye savaş açan Nietzsche, İslâm’da her ikisinin de antitezini bulur. Ona göre İslâm, “hayata evet!” diyen bir dindir. Bu yaşam enerjisi, Hrtstiyanlık’ın teolojik ve ritüelistik debdebesi içinde kaybolup gitmiştir. “Romayla savaş, İslâm’la barış” cephesine tam destek veren Nietzsche, bu enerjinin yeniden keşfedilmesi ve yaşanması için İslâm’ın önemli bir fırsat sunduğunu söyler. İslâm kültürüne olan ilgisi, Batı medeniyetiyle olan hesaplaşmasının da arka planını oluşturur. Hayatının bir döneminde Tunus’a gidip Müslümanlar arasında birkaç yıl yaşamak istediğini söyler. Böylece geleneksel İslâm’ın tüm boyutlarıyla yaşandığı Tunus’tan bakarak, “Avrupalı olan her şey hakkındaki bakışım ve yargım keskinlik kazanacaktır” der.(57)
Nietzsche ve İslâm ilişkisi hakkında daha detaylı çalışmaların yapılması gerekiyor. Çağının bilinçaltının sesi olan Nietzsche, “İslâm’la barış” derken de, Avrupa dinî geleneğine ve moderniteye karşı çıkarken de yeni imkân ve ihtimallerin mümkün olduğuna inanıyordu. Sonsuz döngü, iktidar arzusu ve “süper insan” gibi kavramları felsefî ve edebî bir coşkuyla formüle eden Nietzsche, hayal ettiği yeni dünyada İslâm’a ve Doğu’ya nasıl bir yer biçmişti? Aydınlanma rasyonalizmini ve pozitivist bilimciliği aşmak için Batı-dışı düşünce geleneklerine ne kadar şans tanıyordu? Böyle bir imkân modernitenin seyri için ne anlama gelebilirdi? Şüphesiz bu soruları daha detaylı çalışmalarla ele almak gerekiyor. Her hâlükârda Nietzsche’nin ezber bozan çıkışları, hem Batı düşünce tarihi hem de Islâm-Batı ilişkileri açısından önemini korumaya devam ediyor.
İbrahim Kalın,Ben,Öteki ve Ötesi(İnsan yay.),syf;318-324
Dipnotlar:
44.Leibniz için bkz. Kula, Batı Felsefesinde Oryantalizm ve Türk İmgesi, s. 15-16.
45.Leibniz, New Essays, s. 494; aktaran Almond, History of Islam in German Thought, s. 18.
46.Leibniz, Essaide Theodicie … Theodicy, trc. E. M. Huggerd (London, 1952), s. 51.
47-Almond, History of Islam in German Thought, s. 15.
48-Almond, a.g.e., s. 6-28.
49.Nakleden Kula, Batt Felsefesinde Oryantalizm ve Türk İmgesi, s. 97.
50.Almond, History of Islam in German Thought, s. 56.
51-Felsefesinde Oryantalizm ve Türk İmgesi, s. 59; AJmond, History of İslam in German Thought,s.29
52. Immanuel Kant, Religion Within the Limits of Reason Alone (New York: Harper Tor- chbooks, 1960), s. 172.
53.Almond, History of Islam in German Thought, s. 42.
54- Aktaran, Almond, History of İslam in German Thought, s. 122.
55-Alman düşünürleri arasında Hegel ve Spengler’in İslâm hakkmdaki değerlendirmeleri için bkz. Cuayyıt, Avrupa ve İslâm, s. 115-136.
56-Hegel,Philosophy of History;aktaran Almond,History of İslam in German Thought, s. 111.
57.Almond, a.g.e,, s. 152.
Necmeddin-i Dâye [*****] çev. Halil Baltacı Necmeddin-i Dâye (ö. 654/1256) tasavvufun bir din yorumu…
Gazzâlî [*] çev. Osman Demir Gazzâlî (ö. 505/111) Allah’ı bilmenin imkânı ve yöntemi konusunda…
Gazzâlî [*] çev. Mahmut Kaya Te’vilin şartlarını tespit etmeyi ve iman ile küfür arasındaki…
Kilise babalarının en ziyade iltifat ettiği, teolojik ağırlıklı bir anlatıma sahip Yuhanna Incil’inin l’inci Bab’ının…
İçinde yaşadığımız dönemin hakim zihniyetini karak- terize eden en önemli hususlardan biri de, hiç şüphesiz,…
İçinde yaşadığımız dünya, bedensel varlığımız ve duygularımız zamanın eliyle şekillenir. Sabretmeyi, şükretme- yi, iyiliğin ve…